Miről rendelkezik a házastársi vagyonmegosztás?

Mi történik a hitvesek tulajdonaival válás esetén? A magyar jogszabályoknak megfelelően, a házastársi vagyonmegosztás eljárása válás és házasság esetén is lehetséges. Ugyanakkor fontos megérteni, hogy a házastársak teljes vagyona nem osztható fel.

Tehát a hazánkban jelenleg érvényben lévő rendelkezések alapján csak az a tulajdon osztható fel, ami a férj és feleség együttes tulajdonában van, amit a házasság ideje alatt közösen szereztek.

A házastársi vagyonmegosztás kétféle módon történhet, önkéntesen vagy kötelező jelleggel. Az önkéntes alapon történő osztozás a felek között kötött megállapodás alapján történik vagy a házassági szerződés rendelkezéseivel összhangban, ha ilyen dokumentum aláírásra került.

A házastársi vagyonmegosztás kötelező eljárása azt jelenti, hogy az egyik félnek bírósághoz kell keresetet benyújtania a tulajdon felosztásával kapcsolatban. A közösen megszerzett vagyon felosztásakor a házastársak részesedése egyenlő, hacsak a közöttük létrejött megállapodás vagy a házassági szerződés erről másként nem rendelkezik.

Print Friendly, PDF & Email