Melyik a legjobb marhabélszín?
Egyes vélemények szerint a bélszín a húsok királya, mások szerint a vesepecsenye a királyok étele. (Gondolom az mindenki számára tiszta, hogy a bélszín és a vesepecsenye egy és ugyanaz). Akárhogy is van, egy biztos: a marhabélszínből készült ételek ízletesek, omlósak és puhák vagy más néven porhanyósak, persze csak akkor ha megfelelő módon el is tudja készíteni a profi vagy laikus szakács. Arra kell vigyázni a sütés során mindvégig, hogy a marhahús ezen része ne veszítse el nedvesség tartalmát és a hús egésze ne tudjon kiszáradni, amennyiben ez így sikerül az már fél eredmény.
Melyik marhákból készül a legjobb steak?
Vannak kimondottan hús céljára tenyésztett szarvasmarhák és vannak azok, amelyeket a tejük miatt tartanak. A húscélra tartott marhák közül a legértékesebbek az angol eredetű Hereford, amely könnyen tartható, húsa kevésbé zsíros és alkalmazkodó képes állat. Az Aberdeen Angus szintén angol fajta, azonban kisebb méretű és kényesebb jószág is. A francia eredetű Limousine vöröses sárga, húsa az egyik legjobb minőségű. A Charolais fajta szintén Franciaországban alakult ki, jól bírja a hideget Amerikában a Charbray fajta kitenyésztéséhez használták fel. Podóliai eredetű nemesített fajtákhoz kizárólag olasz fajták tartoznak. Hústermelésre tenyésztették, de emellett annak idején jó igásmarhák is voltak. Azonban a szarvasmarhák igazi királya a Japánban tartott Kobe marha, amelyet annyira tisztelnek a helyi gazdák, hogy rendszeresen masszírozzák őket és időnként még sörrel is itatják. Lehet csak azért, hogy így finomabb legyen a húsuk 😉