Lézerblokkoló használata 2019-ben: a legfontosabb tudnivalók

A radardetektorok, lézerblokkolók sok fejtöréstől és bírságtól óvhatják meg a sofőröket, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy egyre többen szereznek be ilyen kütyüket. 2019-ben továbbra is legális a lézerblokkoló használata. Ezért nem kell senki sem attól tartson, hogy ha a rendőr megállítja az embert valamilyen oknál fogva és észreveszi a műszert a kocsiban, akkor meg fogja büntetni.

Miért is kell egy ilyen detektor, lézerblokkoló? Nos, ahogy a neve is mutatja, ennek a legfontosabb feladata, hogy a sebességtúllépés miatti büntetést meggátolja. Hogy is megy végbe ez, miként működik a tartozék? A szenzor a radarhullámok érzékelésekor hang- és fényjelzést ad a sofőrnek, ezért az még időben le tud lassítani.

Az észlelési távolság típusonként eltérő, de a reakcióidőn is sok múlik. Ezért is érdemes olyan lézerblokkoló mellett dönteni, amelyik valóban képes még időben jelezni. Még akkor is ilyet ajánlott venni, ha az több ezer Forinttal is drágább. Ezen eszközöknél a precizitást és a hatékonyságot igenis megéri megfizetni.

Az efféle detektorok sok előnnyel rendelkeznek, azonban van egy hátrányuk is. Radarhullámokat nemcsak a radaros sebességmérő bocsát ki, hanem más ilyen elven működő berendezések is, akárcsak az automata ajtók vagy egyéb okos kütyük. A radardetektor Magyarországon legálisnak számít, azonban vannak olyan országok Európában is, ahol ezek nem engedélyezettek.

A lézerblokkoló használata azért is javasolt, mert ugye a rendőrök a kocsik sebességét egyre modernebb műszerekkel mérik, ezért már nagyon messziről ki tudják szúrni, ha valaki a legális sebességhatárt átlépi. Kétfajta műszer létezik: a mobil és a beépített kellék. Az utóbbi modellek két elemből épülnek fel, a motortérben található érzékelőből és az utastérben lévő kijelzőből.

Ezeknek a jó tulajdonsága, hogy fémgőzölt hővédő üvegű autókban is használhatóak, illetve kívülről nem láthatóak. A lézerblokkolók korszerűbb fajtái már modern lézerérzékelővel is rendelkeznek. Ezek az infravörös fényimpulzus elvén működő, lézeres sebességmérésre is képesek figyelmeztetni.

Print Friendly, PDF & Email