A hagyományos wiskey előállítása

Skócia, Írország, Kanada, Amerika és Japán. Első ránézésre talán nem mindenkinek tűnik fel, de ezekben az országokban van valami közös. Az itt felsorolt nemzetek mindegyike híres a whiskey előállításáról. Az első négy hagyományos gyártónak minősül, már a 19. századtól kezdve, majd hozzájuk csatlakozott Japán a múlt században.

Azonban, ha az ismeretséget akarjuk összehasonlítani, akkor talán a skótok szeszesitalát nevezhetjük a leginkább elterjedtnek, akik ragaszkodnak a gabonapárlat tölgyfahordóban történő érleléséhez. Az Európai Unióban legalább 3 évig tart ez az érlelés, csak ezután kerülhetnek az italok bolti forgalomba.

A párlat minél több időt tölt el ezekben a hordókban, annál erősebb lesz az aromája és annál jobb a minősége. A whiskey jellegzetes ízét a tölgyfában található kókuszdió aromának köszönheti, de gyakran szokták más etanolokkal keverni. A leginkább férfiak által kedvelt italt bármikor adhatjuk ajándékba, de a barátai összejöveteleken is megfelel koccintásra, ha egyedi zamatra vágyunk.

Print Friendly, PDF & Email