Vége a magánnyugdíjpénztáraknak?

A Hir.ma-tól származó hírek szerint januárban ténylegesen véget vet a kormány a magánnyugdíjpénztáraknak. A több mint 100 ezer magánnyugdíjpénztár tag csak reménykedhet abban, hogy az Alkotmánybíróság kedvező határozatot hoz az általuk benyújtott kérvényekről. A Stabilitás Pénztárszövetség amiatt fordult az Alkotmánybírósághoz, mert az állam nem veszi figyelembe a maradó pénztártagok munkával töltött szolgálati idejét.

Ennek értelmében: az új szabályozás után már nem jár nekik állami nyugdíj, hiába fizeti a munkáltató utánuk a járulékot. Az ezzel kapcsolatos ügyeket pedig már nem veszik többet elő, így az olyan papírok, amelyet nem személyes sérelem okán nyújtottak be, a kukába kerülnek.

Reklamálni továbbra is lehet az Alkotmánybíróságnál, egészen jövő márciusig. A szerdai kormányülésen megszületett az a döntés, miszerint a magán-nyugdíjpénztárokban összegyűlt pénzből pótolják a kisebb gazdasági növekedés okozta kiesést.

Ráadásul az elmúlt egy évben a tagdíjakat már a költségvetésnek utalták, nem a pénztáraknak, vagyis a döntés alapján ez az összeg már az államé marad. Együttesen 48 milliárd forintnyi tétel, amelyre számít a kormány. Tegnap még egy módosító indítványt is benyújtott a költségvetési bizottság, miszerint véglegesítenék a döntést arról, hogy a magánnyugdíjpénztárakat megszüntetik. Hir.ma/gazdasag

Print Friendly, PDF & Email