HACCP nyomtatványok 2017

Telik-múlik az idő és az élelmiszerbiztonság egyre fontosabb tényezővé vált az elmúlt években, a nemzetközi rövidítés a HACCP egy angol mozaikszó amely a következő jelentéssel bír: Hazard Analysis and Critical Control Points, azaz egy adott élelmiszerrel foglalkozó cég vagy vállalkozás esetén azonosítani kell a kritikus pontokat legyen szó zöldségesről, élelmiszerboltról, vendéglőről vagy büféről netalántán húsnagykereskedésről mindenhol a legelső tényező a HACCP kapcsán a vállalkozás ideális üzletmenetének feltérképezése és a higiéniára veszélyes pontok azonosítása. Azaz a HACCP egyfajta minőségbiztosítási rendszer, ahol elsősorban nem a dokumentumgyártás a cél hanem a meglévő folyamatok optimalizálása. Sokan úgy gondolják ez egy felesleges papírmunka és újabb lehúzása a vállalkozásoknak, azonban ez korántsem így van. Miért?

Mert aki úgy áll neki, hogy ez egy felesleges pepecselés és papírmunka az a saját tevékenységét veszélyezteti. Az ÁNTSZ-t persze nem muszáj szeretni de el kell hinni, hogy nem elsődleges céljuk a büntetés hanem a megfelelő higiéniai körülmények ellenőrzése. Számos alkalommal ki is derült: tevékenységük nem káros hanem éppen a fogyasztókat védik, olyankor amikor a pékségben rágcsálókat találnak, amikor ellenőrizetlen húskészítményeket találnak a tejes hűtőszekrényben vagy amikor évekkel korábban lejárt élelmiszereket nem a kukában találnak meg. Olyankor is szerepe van a HACCP-nek amikor a folyamatok során derül ki kockázatos munkafolyamat: mosatlan tojás, nem hűtött romlandó áru tárolása, szalomonella csapda az üzemben. Ezek mind mind elkerülhetők és nem csak azért mert esetleg megbüntet az ÁNTSZ hanem egy – egy ilyen feltárt hiányosság a vállalkozás hírnevét is csorbíthatja nem beszélve az esetleges vendégek egészségének kockázatáról amely esetében mindig az adott vállalkozás vezetője lesz a felelős.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás