Eritritol, az egészséges édesítőszer
Az édesítőszerek fontos részét képezik az ételeinknek. Azonban a hagyományos kristálycukornak számos negatív hatása van a szervezetünkre. Ezért megpróbálták mással helyettesíteni azt. Úgy tűnik, hogy az eritritol megfelelő erre a feladatra.
Ez jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a répacukor, ugyanakkor az édesítő hatása csaknem ugyanakkora. De más előnyei is vannak a hagyományos cukrokkal szemben. Ezt a cukorbetegek és a súlyfelesleggel küszködők is bátran fogyaszthatják.
Az eritritol ugyanis nem bomlik le a szervezetünkben, nem szívódik fel a vérbe, így nem emeli meg a vércukorszintet és az inzulinszintre sincs hatással. A tesztek azt igazolták, hogy nincsenek káros mellékhatásai sem az eritritol fogyasztásának, így bárki kipróbálhatja.
Fontos megjegyezni, hogy az eritritol nem veszíti el az édesítő hatását a hőkezelés során sem, így bátran használhatjuk a sütésre-főzésre. Arra azonban figyeljünk az adagolásnál, hogy édesítő ereje valamivel gyengébb, mint a cukoré, így többet kell használni belőle.