A borsó az egyik legegészségesebb élelem így a fagyasztott borsó is

mélyhűtött zöldborsóSokan nem is gondolnák de a borsó és az abból készült ételek: legyen az borsóleves vagy borsófőzelék az egyik legegészségesebb ételek egyike. Persze nem mindegy, hogy konzervből, friss vagy fagyasztott borsóból készítjük el a főzeléket levest vagy éppen a köretként vagy salátaként tálalt zöld vagy sárgaborsót. Elöljáróban annyit azért érdemes megjegyezni, hogy a fagyasztott borsó vásárlása esetén minden bizonnyal nem lövünk mellé ugyanis szinte 100% olyan, mintha frissen szedett borsóból készítenénk el az ételünket.

Miért egészséges a borsó?

Fehérjetartalma igen magas, 5-7 g, s bár ezt régen nem tudták, de kifejezetten bőséges fehérjetartalma miatt volt nagy becsű takarmánynövény az állatok számára. Rendkívül gazdag esszenciális aminosavban. A száraz sárgaborsóban nyilván kevesebb a víz, 20-25 százalék fehérjét, 1-3 százalék zsírt, 60 százalék szénhidrátot tartalmaz.
0,4 g zsír és 10-14 g szénhidrát van benne. További értékes tápanyagai a karotin, a B1- és B2-vitamin. Ugyancsak 100 grammban 2 mg C-vitamin van.
Ásványi anyagai közül a foszfor és a kálium van nagyobb, 1 mg fölötti mennyiségben, a mikroelemek közül a vas, cink, mangán és réz említésre méltó.

Konzerv fagyasztott vagy friss borsó az igazi és az egészséges?

Nyilvánvalóan a legegészségesebb a frissen szedett zöldborsó, azonban ez csak júniusban illetve szeptemberben áll elő a háziasszonyok számára a kiskertekben. Tudni kell, hogy a boltokban frissen kínált borsó amennyiben nem a közelből származik és nem szezonban árulják, akkor minden bizonnyal napokat utazott, sőt valószínűleg raktározni is kellett egy ideig, ilyen esetben a frissnek nevezett borsónál a fagyasztott zöldborsó a legtöbb esetben több ásványi anyagot vitamint és összetevőt tartalmaz a túltárolt társainak. Legrosszabb megoldás azonban a konzerv borsó vásárlása ezt valóban csak végszükség esetében ajánljuk, hiszen a konzerválási folyamatok során nagyon sok vitamin és összetevő egyszerűen megsemmisül, bár meg kell jegyezni azt is, hogy a konzervekben számos új és hasznos összetevő is keletkezik a hozzáadott anyagok révén.

Print Friendly, PDF & Email