Az óvodai beszoktatás nehézségei szülőknek és gyerekeknek

Óvodai beszoktatás

A gyerekek nehezen viselik a változásokat. Számukra az ad biztonságérzetet, ha mindig, minden a megszokott rendben történik, éppen ezért szokott olyan nagy trauma lenni az óvodai beszoktatás. Hiszen nemcsak a jól ismert környezetéből szakadnak ki, hanem új emberek, új szokások és addig ismeretlen szabályokkal kell egyszerre szembesülniük.

Sőt, az evés, alvás rutinja is teljesen más az oviban, mint otthon, így nem csoda, hogy az óvodai beszoktatás szinte minden gyerkőcnél nehézkes. Azonban szülőként is tehetünk azért, hogy minél rövidebb legyen azon időszak, amikor a kicsik lebiggyesztett ajakkal vagy éppen óriási krokodil könnyeket hullatva maradnak el az általunk oly körültekintően kiválasztott intézményben.

Elsősorban fontos, hogy beszéljünk velük arról, hogy mi fog várni rájuk, hogy nem kell örökre ott maradniuk. Meg kell értetni velük, hogy mindenképpen értük fogunk menni és ehhez az is kell, hogy mindennap a megígért időpontban hozzuk el őket. Ha ezeket betartjuk, akkor némileg könnyebb lesz az óvodai beszoktatás.

Print Friendly, PDF & Email